7 mei 2019 | PVC & Klik Vinyl

Hoe verwijder ik krassen uit mijn PVC vloer?

Help! Een kras in mijn PVC vloer! Je gaat nog zo zuinig met je PVC stroken vloer of Klik Vinyl vloer om. Je gebruikt een entreemat om vuil van buitenaf te weren, je hebt viltjes onder je meubilair geplaatst zodat dit met verschuiven geen krassen kan veroorzaken, zelfs de wieltjes onder je (bureau)stoel zijn speciaal geschikt voor vlakke vinyl vloerbedekking. En toch is daar die kras!

Een kras in een PVC of Klik Vinyl vloer kan altijd gebeuren. Dit komt omdat - net zoals bij een houten of laminaatvloer - het harde materiaal niet mee zal geven bij weerstand. Het resultaat is een kras of meerdere kleine krasjes na verloop van tijd.

Met wat voor kras heb ik te maken?

Er zijn meerdere manieren om een kras uit je vloer te verwijderen. Dit hangt af van het soort kras. Voordat je je vloer gaat repareren, bepaal je of de kras over je gehele vloer zichtbaar is of dat dit slechts één paneel of strook betreft. Verder is het belangrijk om te kijken of het een erg diepe kras is of dat deze alleen in de toplaag van je PVC of Klik Vinyl vloer zit en je dessin onaangetast blijft. 

Maar hoe bepaal je nu hoe die kras verwijderd kan worden?

Ik heb een diepe kras in mijn PVC of Klik Vinyl vloer

Oei, een diepe kras in jouw PVC of Klik Vinyl vloer is niet zo makkelijk te repareren. Wil je toch geheel van je kras af? In dat geval kun je het beste de strook of het paneel verwijderen en vervangen voor een nieuwe. Natuurlijk kun je de kras ook zo goed mogelijk herstellen door deze te camoufleren. Lees verder om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

1. De kras zit in één strook/paneel

Heb je een kras in één strook of paneel? Dan is het belangrijk om te weten met wat voor soort PVC vloer je te maken hebt en hoe de vloer gelegd is om de kras te kunnen verwijderen. 

PVC stroken vloer

Heb je een PVC stroken vloer dan is deze verlijmd op je ondervloer. De ondervloer kan een geëgaliseerde laag over je betonnen vloer zijn, of bestaan uit speciaal aan elkaar verlijmde MDF platen. Hierop worden de PVC stroken gelijmd. Het vervangen van een strook met een kras is hierbij dus niet zo eenvoudig omdat deze vastgeplakt zit, maar is wel mogelijk. Je dealer kan je hierbij verder helpen. 

Klik Vinyl vloer

Bij Klik Vinyl ligt de vloer los van de geëgaliseerde ondervloer. Het vervangen van een paneel met een kras is hierbij eenvoudiger, maar nog altijd een grote klus omdat je vloer met het speciale klik systeem geheel verbonden is. Ook hier kan de dealer kijken wat mogelijk is. 

2. De krassen zitten over mijn hele vloer

Zitten er oppervlakkige krassen in je gehele vloer of een groter gedeelte? Of kan het paneel of de strook er niet uitgehaald worden? Dan kun je de kras(sen) ook nog camoufleren!

Krassen camoufleren

Om je krassen weg te werken of zo veel mogelijk te camoufleren bij grotere oppervlakken kun je twee verschillende technieken toepassen. Gebruik de Dr. Schutz Scratchfix PU Reparatiestift set om de kras te vullen en te dichten waardoor deze bijna niet meer opvalt. De tweede techniek is het verwijderen van de PU beschermlaag op de gehele vloer en deze opnieuw aanbrengen. Zo kun je aangehecht vuil makkelijker verwijderen én worden kleine krasjes die tijdens het gebruik ontstaan hersteld! 

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteindelijk geldt: krassen en beschadigingen voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een goede entreemat draagt hier aan bij. Het beschermen van meubels en stoelpoten is ook ontzettend belangrijk. Gebruik viltjes van Scratch no More en zorg ervoor dat meubels opgetild worden bij het verplaatsen. Vervang eventueel de wieltjes onder (bureau)stoelen door wieltjes die geschikt zijn voor vlakke vinyl vloerbedekking. En hoewel de meeste PVC en Klik Vinyl vloeren in de fabriek zijn voorzien van een PU beschermlaag, is het toch belangrijk om je nieuwe vloer direct na installatie te voorzien van een (extra) PU beschermlaag en deze zo nodig opnieuw aan te brengen in de loop van de tijd.

Succes!